
Ik kook regelmatig Aziatisch, maar eigenlijk niet zo vaak Chinees. Note to self: vaker Chinees koken (en misschien meteen China op de to-travel-lijst zetten om de smaken beter te leren kennen en begrijpen. Deze zoetzure varkensblokjes waren in elk geval een success. De saus is sticky, de varkensblokjes zijn iets tussen krokant en “gooey”. Hete olie is een must om de varkensblokjes krokant te bakken voor je ze vermengd met de saus.
Ingrediënten (2p)
Het vlees
300g varkensvlees in blokjes gesneden
2el sojasaus
100g maïszetmeel
100g bloem
1 ei, losgeklopt
50ml plantaardige olie (geen olijfolie, die kan je niet warm genoeg verhitten, wel bijvoorbeeld zonnebloemolie)
De zoetzure saus
4el bruine suiker
5el tomatenketchup
5el rijstwijnazijn
1el sojasaus
4el maïszetmeel
100ml water
De groenten
1 ui in halve ringen
1 rode paprika in stukjes
1 groene paprika in stukjes
4 stengels lenteui in ringetjes om af te werken
Stap voor stap:
Het vlees:
- Meng de varkensblokjes met de sojasaus en laat 30min marineren.
- In een diep bord, klop je het ei los met een scheutje van de olie.
- In een tweede diep bord meng je de bloem met het maiszetmeel.
- Haal de varkensblokjes door het ei en vervolgens door de bloem. Zorg ervoor dat de varkensblokjes volledig bedekt zijn met bloem.
- Verhit een laagje olie in een diepe pan tot deze goed heet is en bak er de varkensblokjes goudbruin in (je zou ook voor een frietketel kunnen kiezen hier). Laat de varkensblokjes uitlekken op keukenpapier.
De zoetzure saus en de groenten:
- Bak de groenten in een beetje olie in een tweede pan.
- Ondertussen meng je de suiker, de ketchup, de rijstwijnazijn en de sojasaus. Haal de groenten uit de pan en zet even opzij. Breng het sausmengel aan de kook , roer af en toe.
- Vermeng het maïszetmeel met koud water, klop de klonters weg en voeg toe aan de saus. Blijf roeren tot de saus indikt, wordt de saus te dik voeg dan wat extra water toe.
- Vermeng de groenten met de saus en laat nog een 5-tal minuten sudderen.
Wanneer de groenten beetgaar zijn roer je de varkensblokjes onder de saus en de groenten. Serveer onmiddellijk en met witte rijst.
Enjoy!