Vietnam  Pho met eend

Pho

 

Eerste recept van het nieuwe jaar, hoera! Ik wens jullie dan ook graag een fantastisch jaar met veel lekker eten toe *boe-doem-tsss* ;-). Helaas start een nieuw jaar met winter en is een volgende vakantie nog lang niet in zicht. Gelukkig wordt er wel al wat plannen gemaakt! En ondertussen trekken we ons op aan de top-herinneringen van de laatste reis, Vietnam.

Op een gure winterdag doet een Phootje (zeg feu, ofzoiets 🙂 ) wonderen. Ik word instant terug gekatapulteerd naar een te laag tafeltje met een minikrukje naast, zwetend in de vochtige hitte, me afvragend waarom die Vietnamezen met zo’n weer hete soepkes willen eten?! Toch hebben die hete soepkes iets heel comforting. En zoals dat gaat met reisherinneringen, onthou je vooral het goede en smaakt die soep in gedachten toch nog net iets beter. We aten ‘m in Vietnam nooit met eend, ik baseerde me voor dit recept deels op vakantieherinneringen deels op het recept van Gery Mehigan (één van hosts van Masterchef Australia).

Ingrediënten (2p)

– 2 eendenborstfilets
– 150g gedroogde rijstnoedels (verkrijgbaar bij de aziaat), de mijne waren 3mm, iets fijner kan ook
– 1 Knorr bouillonketeltje kip (of echte verse kippenbouillon natuurlijk)
– 3 sjalotten
– 2 steranijs OF 1tl anijszaad
– 2 rode chili’s
– 6 plakken gember van een 3-tal mm dik.
– 1tl kardemom
– 1tl gemalen koriander
– 2el vissaus
– 1 kaneelstok
– verse koriander
– verse munt
– 150g sojascheuten
– chilipasta (naar smaak 😉 )

 

How To

  1. Week de rijstnoedels 30-45min in warm water.
  2. Breng 1 à 1,5l water aan de kook met het bouillonketeltje.
  3. Schil de sjalot en halveer.
  4. Zet een grillpan op het vuur en rooster hierin de sjalot, de plakken gember, de chili’s, de steranijs en de kaneel (tot de sjalot donkere grillmarkeringen heeft).
  5. Voeg alles uit de grillpan toe aan de kippenbouillon samen met de kardemom, de gemalen koriander en de vissaus. Breng tot tegen het kookpunt en laat de bouillon trekken (zeker een half uurtje).
  6. Zet een pot met water op het vuur voor de rijstnoedels.
  7. Snij kleine sneetjes in het vel van de eendenborst (zo doorbreek je het membraan van de vel, kan het vet wegsmelten in de pan en krijg je een krokante vel)
  8. Bak de eendenborst eerst op de velzijde tot het vet weggesmolten is en de vel krokant is geworden. Vervolgens gaar je verder op een laag vuur op de vleeszijde.
  9. Haal het vlees van het vuur en laat even rusten. Kruid de velzijde met grof zeezout en peper.
  10. Gaar de rijstnoedels 1min het kokende water.
  11. Snijd de eendenborst in dunne plakjes. De mijne (zie foto) waren te dik om deftig met stokjes te kunnen eten.
  12. Serveer als volgt: Dresseer de noedels in een diepe kom, leg er de sneetjes eend en de sojascheuten bij. Overgiet met veel bouillon. Werk af met verse koriander en verse munt. Zet chili saus en vissaus op tafel zodat ieder naar wens verder op smaak kan brengen.

 

Smakelijk!

Posts created 64

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven