Thaïse Beefsalad

Ik noemde dit gisteren mijn lievelingsgerecht. Ja dat zijn grote woorden. Herinneringen aan gezellige dates bij Overzee kunnen er iets mee te maken hebben.

Nam Tok Neua (de Thaïse naam van dit gerecht) bestaat uit koud geserveerd rundvlees dat op smaak gebracht wordt met onder andere limoen, chili en vissaus. Friszuur, verrassend spicy en heerlijk hartig.

Overzee , waar ik het gerecht leerde kennen, is een Thais restaurantje op de Dageraadplaats in Antwerpen. Het is een beetje verstopt boven cafe Het Zeezicht en dat is volgens mij meteen ook de reden waarom je er geen weken op voorhand moet reserveren. Je vindt er échte Thaise smaken in een ietwat ‘quircky’ interieur. De sfeer die er in het restaurantje hangt brengt je meteen een beetje in vakantiestemming.

Absoluut één van de plekjes in Antwerpen waar ik keer op naar terug ga. Hun beefsalad intrigeerde me, zoooo lekker. Na meermaals te proeven en een grondige Pinterest-zoektocht waagde ik me aan een poging. Bingo! I came pretty damn close! Happy me :-).  Het recept vraagt enige moeite, maar geloof me, deze beefsalad is dat echt waard.

 

Ingrediënten (2p)

1 kopje Thaïse sticky of glutinous rice

300g rundvlees (steak)
Zwarte peper
3el sojasaus

1 el khao khua (Poeder van geroosterde sticky rice) -> really worth the effort !
2 el vissaus
een snuifje suiker
1-2 el chilipoeder of chiliflakes
het sap van 1 limoen
1 sjalot, in superfijne reepjes
een handvol koriander, fijngesneden
2 lenteuitjes, in ringetjes

 

How To

Khao Khau (crunch van geroosterde sticky rice)

Voor de khao khua rooster je de sticky rice in een hete pan tot deze goudbruin is (zoals je dat kent van pijnboompitten). Neem je tijd en schud de voortdurend (in het oog houden is nodig!). Als de rijst goudbruin is mix je ‘m in een blender tot het meeste verpulverd is tot een poeder (je mag nog een klein beetje textuur overlaten). In een goed afgesloten bokaaltje kan je de overschot bewaren voor de volgende keren.

Ik zeg het nog eens, echt de moeite, niet schrappen ;-).

Beefsalad

  1. Meng de sojasaus en voldoende zwarte peper onder de steak en zet opzij om te marineren (in een ideale wereld een uurtje).
  2. Grill vervolgens de steak in een hete grillpan, ongeveer een minuut per kant. (grillmarkeringen duidelijk zichtbaar, het vlees nog rauw vanbinnen).
  3. Laat 5 min rusten in de kom waar je de salade in gaat maken (om alle vleessappen op te vangen) en snijd vervolgens in dunnen plakjes.
  4. Meng onder het vlees: de khao khua, de vissaus, de suiker, de chili, het limoensap, de fijngesneden sjalot, de lentui en de koriander.
  5. Proef of de smaken juist zitten en plaats in de koelkast. Serveer volledig koud!

Smakelijk!

 

 

Posts created 64

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven