Shakshuka is een hartig éénpansgerecht uit de Israëlische keuken dat eigenlijk als ontbijt wordt gegeten. Maar aangezien ik ’s ochtends niet moedig genoeg ben om een half uur vroeger op te staan om te beginnen koken, aten we het deze week gewoon als avondmaal. In de ‘klassieke’ versie zit meestal geen aubergine, maar het woord ‘shakshuka’ betekent zoveel als ‘mengeling’, dus dat creëert natuurlijk wat vrijheid.
Ingrediënten:
1 aubergine
1 gele paprika
1 rode Paprika
1 grote ui
3 teentjes look
1tl gerookt paprikapoeder
2tl komijn
1tl harissa
peper & zout
een snuifje kandijsuiker of 1tl kandijsiroop
een handvol gehakte koriander
een handvol gehakte peterselie
2 eieren
1 ciabattabrood
olijfolie
How To:
- Snijd de aubergine in plakjes van ongeveer 1cm dik en besprenkel met olijfolie.
- Gril de plakken in een hete grillpan.
- Verwarm je oven voor op 180°C.
- Snijd ondertussen de paprika’s en uien in reepjes en plet de look.
- Stoof de ui glazig in een diepe pan met een ruime hoeveelheid olijfolie.
- Voeg de look toe, laat 1 min meestoven en voeg dan de paprikareepjes toe.
- Laat bakken tot de paprikareepjes zacht beginnen worden.
- Voeg de harissa, het paprikapoeder en het komijnpoeder toe en laat nog 30 seconden meebakken.
- Snijd de gegrilde plakken aubergine in 4 en voeg bij de rest van de shakshuka.
- Doe het blik tomatenblokjes bij de groentjes en laat 5min pruttelen. Na 5 minuten werk je af met peper, zout en de kandijsiroop.
- Meng de helft van de peterselie en de koriander onder de shakshuka.
- Breek voorzichtig de eiren over de groentemengeling.
- Zet de shakshuka nog een 5-tal minuten in de oven. Tot de eiwitten gegaard zijn, maar de dooiers nog lopend zijn.
- Werk af met de rest van de koriander en peterselie
- Serveer met versgebakken ciabatta.
Smakelijk!