
Ramensoep met miso en tofu, laat ons dat een keertje deel per deel bespreken:
Ramensoep, simpel gezegd zijn dat fancy Aïki noedels. Alé fancy, laat het ons op verse Aïki noedels houden. Die Aïki noedels (ramensoep dus) zijn één van de meest populaire gerechtjes in Japan. Wil je wat dichter bij huis kennis maken met ramen dan is Umamido (Antwerpen, Leuven of Brussel) een aanrader. Ik geef met plezier toe dat dit recept niet tipt aan de noedels van Umamido, maar je krijgt wel een kom vol comfort en smaak op een half uurtje.
Miso is één van m’n recentere foodontdekkingen. De diepe umamismaak van de pasta van gefermenteerde sojabonen geeft gerechten enorm veel diepte, smaak en hartigheid. Ik kocht mijn misopasta bij de Chinese supermarkt, maar ook te vinden in de “gewone” supermarkt.
Tofu. Ik moet toegeven dat ik dat heb moeten leren eten, behalve ‘silken tofu’ of zijden tofu, dat was liefde op het eerste gezicht. Silken tofu of zijden tofu is de zachtste vorm van tofu. De textuur is een beetje te vergelijken met die van crème brûlée, maar dan natuurlijk niet zoet. De smaak zelf is redelijk neutraal. Zorg deze soep ook wel dat je zeker silken tofu hebt en geen andere vorm. Ik vond ‘m bij Albert Heijn en je hebt ‘m ook bij Bioplanet.
Ingrediënten (2p)
150g ramen noedels
1l groentebouillon
2-3 el misopasta
100g champignons
3 lenteuitjes
150g sojascheuten
2 eitjes, zachtgekookt
2kl geraspte gember
3 tenen look, geplet
150g silken/zijden tofu in blokjes
Sesamolie
How to:
- Zet een pot met water op het vuur voor de noedels. Voeg de noedels toe als het water kookt. Laat 1 min koken. Draai het vuur uit en laat de noedels 10min garen in het hete water. Giet af en zet aan de kant.
(Deze manier zorgt er bij mij voor dat er het meeste bite in de noedels blijft. Ik vind dat wanneer je ze gewoon kookt, ze snel plat worden. Als je niet zeker bent, kan je natuurlijk ook gewoon de instructies op de verpakking volgen.) - Kook de eitjes zacht (4 min in kokend water) en laat even afkoelen, zodat je ze kan pellen.
- Verhit in een tweede pot wat sesamolie en stoof er de gember en look in aan.
- Blus met 1l groentebouillon (vers of een gemaakt met een blokje) en breng aan de kook.
- Snijd de champignons in schijfjes, de lenteui in ringen en de silken/zijden tofu in blokjes (de grootte van kaasblokjes).
- Schep een beetje van de bouillon uit de pot en los hierin de misopasta op.
- Voeg de champignons, lenteui en sojascheuten toe aan de bouillon en laat kort (1min) mee koken.
- Draai het vuur uit en voeg de opgeloste miso toe.
De miso laat je best niet mee koken, want dat kan de smaak veranderen. - Klaar om te serveren:
– Neem een grote kom en leg onderaan wat noedels.
– Schep er enkele lepels van de misobouillon met groenten over.
– Leg de tofublokjes erbij.
– Pel het zachtgekookt eitje, snijd middendoor en leg het op de soep. - Je bent klaar om ramensoep te slurpen.
Enjoy!