Ramensoep met miso en silken tofu

Ramensoep met miso en tofu, laat ons dat een keertje deel per deel bespreken:

Nummer één “Ramensoep”, let me explain it simple, dat zijn fancy Aiki noodles. Alé fancy, laat het ons op verse Aiki noodles houden. Die Aiki noodles vormen één van de meest populaire gerechtjes in Japan. Wil je wat dichter bij huis kennis maken met ramen dan is Umamido (Antwerpen, Leuven of Brussel) een geweldige aanrader. Ik geef met plezier toe dat dit recept niet tipt aan de noedels van Umamido, maar je krijgt wel een kom vol comfort en smaak op een half uurtje.

Nummer twee “miso” is mijn recente foodontdekking. De diepe umamismaak van de pasta van gefermenteerde sojabonen geeft gerechten enorm veel diepte, smaak en hartigheid. Ik kocht mijn misopasta bij de Chinese supermarkt, maar ook te vinden in de “gewone” supermarkt.

Nummer 3 “tofu”. Ik moet toegeven dat ik daar een beetje een moeilijke relatie mee heb, behalve met ‘silken tofu’ of zijden tofu. Silken tofu of zijden tofu is de zachtste vorm van tofu. De textuur is een beetje te vergelijken met die van crème brûlée, maar dan natuurlijk niet zoet. De smaak zelf is redelijk neutraal. Voor mij een eerste geslaagde stap in tofu-land. Zorg ook wel echt dat je voor deze soep silken tofu hebt en geen andere vorm.. Ik vond ‘m al bij Albert Heijn en je hebt ‘m ook bij Bioplanet.

Ingrediënten (2p)

150g ramen noedels
1L groentenbouillon
2-3 el misopasta
100g champignons
3 lenteuitjes
150g sojascheuten
2 eitjes, zachtgekookt
2kl geraspte gember
3 tenen look, geplet
150g silken/zijden tofu in blokjes
Sesamolie

How to:

  1. Zet een pot met water op het vuur voor de noedels. Voeg de noedels toe als het water kookt. Laat 1 min koken. Draai het vuur uit en laat de noedels 10min garen in het hete water. Giet af en zet aan de kant.
    (Deze manier zorgt er bij mij voor dat er het meeste bite in de noedels blijft. Ik vind dat wanneer je ze gewoon kookt, ze snel plat worden…)
  2. Kook de eitjes zacht en laat even afkoelen zodat je ze kan pellen.
  3. Verhit in een tweede pot wat sesamolie en stoof er de gember en look in aan.
  4. Blus met 1L water en voeg het groentenbouillonblokje toe (verse groetenbouillon kan natuurlijk ook) en breng aan de kook.
  5. Snijd de champignons in schijfjes, de lenteui in ringen en de silken/zijden tofu in blokjes (de grootte van kaasblokjes).
  6. Schep een beetje van de bouillon uit de pot en los hierin de misopasta op.
  7. Voeg de champignons, lenteui en sojascheuten toe aan de bouillon en laat kort (1min) mee koken.
  8. Draai het vuur uit en voeg de opgeloste miso toe.
    De miso laat je best niet mee koken, want dat kan de smaak veranderen.
  9. Klaar om te serveren:
    – Neem een grote kom en leg onderaan wat noedels.
    – Schep er enkele lepels van de misobouillon met groenten over.
    – Leg de tofublokjes erbij.
    – Pel het zachtgekookt eitje, snijd middendoor en leg het op de soep.
  10. Je bent klaar om je ramensoep te slurpen.

Enjoy!

Posts created 63

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven