
Orzo is een Griekse pasta in de vorm van grote rijstkorrels. Het is supermakkelijk om beetgaar te koken en heeft een zalig ‘mondgevoel’. Pimp die orzo met wat groentjes en Griekse smaakjes, stop in een geroosterde paprika’s en top met een koude friszure tomatensalade en feta. Perfectie voor een weekavond, maar ik denk dat deze er zeker ook mee doorkan als er gasten aan tafel zitten.
Er is iets magisch trouwens met dat warm-koud contrast. Het is iets waar Yotam Ottolenghi bijvoorbeeld graag mee experimenteert (en als hij het zegt, is het waar ;-)). Als de gevulde paprika’s gloeiend heet, recht van uit de oven, op je bord komen is er niks beter dan ze te toppen met tomaatjes en feta uit de koelkast, geloof me, dat doet iets tof in uw mond.
Ingrediënten (2p)
De gevulde paprika’s
2 rode paprika’s
150g ongekookte orzo
1/2 courgette
1 sjalot
2 teentjes look
1 handvol olijven
1 rode chilipeper (kan vervangen worden door wat chilipoeder)
olijfolie
oregano
peper en zout
2 el pijnboompitten.
De tomatensalade en feta
100g feta
150g kerstomaten
een handvol verse basilicum
zeste van 1 citroen
olijfolie
peper en zout
Stap voor stap:
De tomatensalade:
- Snijd de kerstomaten in vier.
- Hak de basilicum grof en rasp de citroenzeste.
- Meng de tomaten met een flinke scheut olijfolie, de basilicum en de citroenzeste. Kruid af met peper en zout.
- Zet in de koelkast zodat de salade goed koud is om te serveren. Als ik wat laat ben met de voorbereiding zet ik de tomaten zelfs kort in de diepvries (niet laten bevriezen uiteraard ;-)).
De gevulde paprika’s
- Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de paprika’s overlangs in twee (probeer de steeltjes mee middendoor te snijden, dat ziet er tof uit). Rooster de paprika’s 20 tot 25 minuten tot de randjes donker geroosterd kleuren.
- Kook de orzo in gezouten water volgens de instructies op de verpakking.
- Snipper de ui, plet de look en stoof glazig in een pan met wat olijfolie.
- Snijd de courgette in kleine blokjes, versnipper de rode chili en voeg toe aan de ui en de look om kort mee te stoven. Een paar minuutjes volstaat, de courgette mag beetgaar blijven.
- Kruid het groentemengsel met de oregano, peper en zout.
- Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze mooi goudbruin zijn.
- Snijd de olijven in blokjes.
- Giet de orzo af. Roer los met een scheut olijfolie. Meng de groentjes, de olijven en de pijnboompitten onder de orzo. Even proeven en bijkruiden indien nodig.
- Haal de paprika’s uit de oven en vul ze met het orzo mengsel.
- Vlak voor het serveren (echt de allerlaatste seconde, zodat het temperatuurcontrast zo groot mogelijk is) dresseer je de tomatensalade over de hete paprika’s. Werk af met grove blokjes feta.
Enjoy!