Het mosselseizoen is ondertussen al een paar weken bezig en dit receptje maakte ik klaar op één van die enorm hete dagen, vlak voor we naar Griekenland vertrokken. Hoewel er niks mis met mosselen natuur, in witte wijn en andere klassiekers met bijbehorende frietjes, is het toch eens leuk om ook eens andere dingen uit te proberen met de weekdiertjes.
Dit receptje is gebaseerd op een voorgerechtje dat we een paar weken geleden aten bij restaurant Marie in Antwerpen (topadresje btw).
Ingrediënten (2p)
2 kg mosselen
1 glas Spaanse witte wijn
een fijngesnipperde ui
1 blik tomatenblokjes
2 teentjes knoflook, geplet
een bussel peterselie, grofgesneden
1 rood chilipepertje
Ciabatta
Zwarte peper
Stap voor stap
- Ontbaard de mosselen en spoel ze overvloedig in koud water om zandresten te verwijderen.
Gooi open of gebroken mosselschelpen weg. Let op: als je vacuümverpakte mosselen koopt, kunnen deze meteen na het openen van de verpakking een beetje open staan. Tik de mosselen kort op het aanrecht, verse mosselen sluiten zich dan vanzelf weer. Mosselen die toch open blijven gooi je best in de vuilnisbak. - Zet een grote pot met een klein beetje olijfolie op het vuur en voeg al meteen flink wat zwarte peper toe.
- Voeg de mosselen toe gaar ze onder een deksel tot ze geopend zijn (controleer regelmatig zodat je de mosselen niet overgaar laat worden).
- Giet 80% van het kookvocht weg.
- Terwijl de mosselen op het vuur staan maak je een “sofrito”: In een aparte pan bak je de uien, de knoflook en het pepertje. Blus af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg nu de tomatenblokjes en laat even doorkoken.
- Nadat je het grootste deel van het mosselvocht hebt afgegoten, voeg je de sofrito toe aan de mosselen. Schud de mosselen nog 1 keer stevig op zodat de saus zich mooi met de mosselen vermengt.
- Als laatste strooi je de grof gehakte peterselie over de mosselen.
- Meteen serveren met lekker vers ciabatta brood erbij.
Enjoy!