
Mijn ontdekking van afgelopen zomer zijn linzen. Wanneer je ze beetgaar kookt hebben ze zo’n fijne textuur en aardse smaak die ze erg geschikt maken als basis voor een gezonde salade. Standaard maak je tabouleh met couscous, ook lekker, maar de onbewerkte koolhydraten in linzen worden trager opgenomen in ons lichaam en houden je dus langer verzadigd. Daarnaast vind ik ook dat ze wat meer smaak en bite hebben dan couscous.
De extra touch in deze tabouleh komt van de sumak. Sumak is een smaakmaker uit het Midden-Oosten, je koopt het in poedervorm, maar eigenlijk zijn het rode zure besjes die gedroogd zijn en vermalen worden. Het poeder is dieprood en heeft een friszure, kruidige smaak. De smaak gaat verloren tijdens het verhitten, maar is ideaal voor in een koude salade zoals deze.
Ingrediënten (2p)
100g groene puy linzen
2 tomaten
1 groene paprika
1/2 komkommer
1 sjalot
Handvol Koriander
Handvol Peterselie
1tl sumak
1tl chilipoeder
1tl komijnpoeder
enkele druppels citroensap
1 teentje look
olijfolie
Zwarte peper
Zout
How to:
- Kook de linzen 15-20 min in water. Check de laatste minuten van de kooktijd de garing en zorg ervoor dat de linzen een lekkere bite behouden.
- Ontpit de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Snijd ook de komkommer en de paprika in kleine blokjes, versnipper de sjalot en plet de look.
- Maak een dressing met een 3-tal eetlepels olijfolie, het citroensap, de geplette look, de sumak, het komijnpoeder, het chilipoeder, peper en zout.
- Hak de peterselie en koriander fijn.
- Spoel de linzen onder koud water en laat volledig uitlekken in een zeef.
- Meng de groenten onder de linzen, werk af met de dressing en tot slot de verse kruiden.
- Helemaal op het einde nog een scheutje olijfolie over de salade en klaar om te serveren.
Enjoy!