Drinks | Gin, een korte introductie

Gin tonic introductie
Foto: Flickr

Op een zonnige dag als deze, maar ook op iets minder zonnige dagen, is gin & tonic een smakelijk “aperitiefke”. Gelukkig kan je sinds de start van de gin-tonic hype enkele jaren geleden, op heel wat plaatsen een groot gamma aan gins en bijbehorende tonics vinden.
Net als bij wijnen, vind ik het dan al snel heel moeilijk en zelfs een beetje stresserend om er een topgin uit te kiezen. De wijnen die wij kopen kost zelden meer dan 10 euro per fles, dus dan is een miskoop niet zo’n ramp, maar een fles gin kost toch al snel 3 à 4 keer meer dan dat. De moeite dus om er eens wat meer over te weten te komen.
Vorige week zijn we dan ook (voor de tweede keer) een gin-tonic tasting van de Gintonicshop in Antwerpen gaan meedoen. Bij deze een eerste korte intro:

Gin kan worden gemaakt volgens 4 verschillende processen, dat resulteert in 4 soorten Gins: London Dry, Compound, Distilled en Old Tom.

Laten we beginnen met Compound Gins. Compound gins zijn de goedkopere gins die je terugvindt in de supermarkt (huismerken). Dit zijn overigens ook de gins die de armere Londense bevolking vroeger in hun bad stookten, opnieuw geen topkwaliteit dus. Compound gins worden niet gedestilleerd, de smaakmakers (in dit geval vaak enkel jenerverbes) worden gewoon toegevoegd aan de alcohol en aangelengd met water.

Ten tweede hebben we de London Dry Gins, waarschijnlijk de meest bekende ginsoort. London Dry is de klassieke manier van gin maken, London Dry wijst op een proces en niet op een plaats (de gins hoeven dus niet perse uit Londen te komen). De gin wordt gemaakt tijdens een eenmalige distillatie waarbij alle botanicals (smaakmakers) tegelijkertijd worden toegevoegd. Dit zorgt er voor dat sterke smaken (vb jeneverbes) feller doorkomen en de zachtere smaken (bv lavendel) op de achtergrond blijven. Na het distillatieproces wordt er enkel nog water toegevoegd.

De derde ginsoort zijn de Distilled Gins, die meer dan 1 distillatie doormaken. Je kan zo bv eerst een neutrale gin met jenerverbessen maken en die dan herdistilleren met de zachtere smaken zoals lavendel, komkommer, rozenblaadjes… De meervoudige distillaties zorgen ervoor dat je zachtere smaken toch een fellere aanwezigheid in de gin kan geven (denk maar aan de komkommersmaak in Hendrick’s gin).

Tot slot zijn er de Old Tom Gins. Old Tom gins zijn gemaakt volgens een recept uit de 18e eeuw, ze waren lang uit de mode, maar de opkomst van de vele ginbars zorgde ervoor dat barmannen terug op zoek gingen naar deze Old Toms om oude cocktailrecepten uit te proberen. Old Toms zijn zoetere gins, ze ontstonden doordat men vroeger door het toevoegen van suiker de smaak van de slechte gins wilde verhullen. Old tom wordt door zijn zoetere smaak vaak de ‘missing link’ tussen gin en jenever genoemd.

Voila dat zijn in het kort, de 4 soorten gin. Verder kunnen gins ook worden ingedeeld op basis van smaakprofiel: kruidig, zoet, floraal en citrus.
Deze post dient als inleiding op eventuele volgende posts over GT combo’s. Als we een lekker fleske kopen, houd ik jullie op de hoogte!

Enjoy!

add_filter(‘tsd_slug_title’, ‘remove_false_words’);
function remove_false_words($slug) {
if (!is_admin()) return $slug;
$slug = explode(‘-‘, $slug);
foreach ($slug as $k => $word) {
//Deze woorden niet opnemen in slug, gescheiden door een komma
$keys_false = ‘de, het, een, en’;
$keys = explode(‘,’, $keys_false){
foreach ($keys as $l => $wordfalse) {
if ($word==$wordfalse) {
unset($slug[$k]);
}
}
}
return implode(‘-‘, $slug);
}

 

 

Posts created 63

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven