
Ik heb lang getwijfeld over deze, maar kreeg onlangs via Instagram de vraag hoe ik deze groene risotto maakte. Risotto is zo’n klassieker waar mensen pissig van worden als je er mee morrelt, maar aangezien ik alle risotto-puristen waarschijnlijk toch al tegen heb na m’n ‘Spaanse risotto met chorizo“, waarom ook deze niet gewoon online gooien.
Deze broccolirisotto ontstond omdat ik soms wat groen(tjes) mis in risottogerechten. Slaatje ‘on the side’ is een optie, maar ik vind de match niet helemaal dat.
Trucje van dit recept is eigenlijk simpel, in plaats van op het einde nog een laatste pollepel kippenbouillon toe te voegen, voeg je een een pollepel broccolipuree toe, en bam, daar heb je plots een halve broccoli extra in je avondmaal verwerkt. Afwerken doe je wel gewoon klassiek met een beetje boter en wat parmesan. Net voor het opdienen roer je er stukjes groene asperge onder.
Ingrediënten (2p)
100g risottorijst (bv arborio)
1 ui, fijngesnipperd
1 teentje look, geplet
1/2 broccoli
1 busseltje groene asperges
500ml kippenbouillon
30g parmezaanse kaas, geraspt
20g boter, koud en in blokjes
olijfolie
peper
zout
How to
- Versnipper de ui en plet de look. Verhit een scheut olijfolie in een pot op een matig vuur. Stoof hierin de ui en de look aan. Laat de ui niet kleuren.
- Doe de risottorijst mee in de pot. Roer en laat de korrels kort meestoven.
- Voeg schep per schep de bouillon toe en laat zo de rijst garen op een laag vuurtje. Roer regelmatig.
- Ondertussen verdeel je de broccoli in roosjes en stoom je deze gaar.
- Mix de gestoomde broccoliroosjes met een beetje van de kippenbouillon. Het eindresultaat zou een lopend pureetje moeten zijn.
- Kook de groene asperges in een 3-tal minuutjes in ongezouten water en grill vervolgens nog een paar minuutjes in olijfolie. Zorg ervoor dat de asperges nog beet hebben.
- Net voor de rijst gaar is, wanneer je normaal je laatste lepel bouillon toevoegt, voeg je de broccolipuree toe. Laat nog heel even garen tot de risotto een mooi sappig geheel vormt
Risotto mag lopend zijn, het is niet de bedoeling dat je er torentjes mee kan bouwen ;-). - Zet het vuur uit. Werk af met peper, zout, de boter en de parmezaanse kaas.
- Snij de asperges in grove stukken en roer net voor het serveren onder de risotto.
Deze risotto kan prima als een gerechtje op zich, maar is ook super met een stukje gebakken zalm zoals op de foto.
Wil je nog meer groenten verstoppen in dit gerecht (om bijvoorbeeld de veggie versie een beetje afwisselender te maken. Dan zijn diepvrieserwtjes een prima keuze).
Enjoy!