Broccolirisotto met gegrilde groene asperges

Ik heb lang getwijfeld over deze, maar kreeg onlangs via Instagram de vraag hoe ik deze groene risotto maakte. Risotto is zo’n klassieker waar mensen pissig van worden als je er mee morrelt, maar aangezien ik alle risotto-puristen waarschijnlijk toch al tegen heb na m’n ‘Spaanse risotto met chorizo“, waarom ook niet gewoon deze online gooien.

Deze broccolirisotto ontstond omdat ik soms wat groen(tjes) mis in risottogerechten. Slaatje ‘on the side’ is een optie, maar ik vind de match niet helemaal dat.

Trucje van dit recept is eigenlijk simpel, in plaats van op het einde nog een laatste lepeltje kippenbouillon toe te voegen, voeg je een een pollepel broccolipuree toe en bam, daar heb je plots een halve broccoli extra in je avondmaal verstopt. Afwerken doe je gewoon klassiek met een beetje boter en parmesan en net voor het opdienen roer je er stukjes groene asperge onder.

Ingrediënten (2p)

100g risottorijst (bv arborio)
1 ui, fijngesnipperd
1 teentje look, geplet
1/2 broccoli
1 busseltje groene asperges
500ml kippenbouillon
30g parmezaanse kaas, geraspt
20g boter, koud en in blokjes
olijfolie
peper
zout

How to

  1. Versnipper de ui en plet de look. Verhit een scheut olijfolie in een pot op een matig vuur. Stoof hierin de ui en de look aan. Laat de ui niet kleuren!
  2. Doe de risottorijst in de kookpot. Roer en laat de korrels kort meestoven.
  3. Voeg schep per schep de bouillon to en laat de rijst garen op een laag vuurtje. Roer regelmatig.
  4. Ondertussen verdeel je de broccoli in roosjes en stoom je deze gaar.
  5. Mix de gestoomde broccoliroosjes met een beetje van de kippenbouillon. Het eindresultaat zou een lopend pureetje moeten zijn.
  6. Kook de groene asperges in een 3-tal minuutjes in ongezouten water en grill vervolgens nog een paar minuutjes extra in olijfolie. Zorg ervoor dat de asperges nog beet hebben.
  7. Net voor de rijst gaar is, wanneer je normaal je laatste lepel bouillon toevoegt, voeg je de broccolipuree toe. Laat nog even garen tot de risotto een mooi sappig geheel vormt
    (Risotto mag lopend zijn, het is niet de bedoeling dat je er torentjes mee kan bouwen ;-)).
  8. Zet het vuur uit. Werk af met peper, zout, de boter en de parmezaanse kaas.
  9. Snij de asperges in grove stukken en roer net voor het serveren onder de risotto.

Deze risotto kan prima als een gerechtje op zich, maar is ook super met een stukje gebakken zalm zoals op de foto.

Wil je nog meer veggies verstoppen in het gerecht (om bijvoorbeeld de veggie versie een beetje afwisselender te maken zijn diepvrieserwtjes een prima easy keuze).

Enjoy!

Posts created 63

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven