BBQ  Gegrilde groenten met basilicumolie

Gegrilde BBQ groenten basilicum olie

 

Warme dagen vragen natuurlijk om BBQ. Voor ik verder ga alvast mijn excuses voor het vieze bordje (zie foto), het was te warm om recht te staan en er iets aan te doen :-). Onder het motto “het moeten niet altijd geraspte worteltjes zijn”, gegrilde groentjes als bbq bijgerechtje. Om de groentjes wat sexyer te maken heb ik er een basilicumolietje of basilicumdressing onder gedaan. Deze groentjes gaven me ook de kans om (eindelijk) eens lenteuitjes op de bbq te testen. Ik kan je ondertussen vertellen dat het een geslaagd experiment was. Door de lente ui zwart te laten blakeren langs de buitenkant (die je nadien natuurlijk verwijdert 😉 ), wordt de lenteui zacht een een beetje zoet van binnen. Variëer gerust de groentjes die je gebruikt voor dit receptje, ik koos gisteren voor rode paprika, courgette en lentui.

Ingrediënten (2p)
1 courgette
1 rode paprika
1 busseltje lenteui
Een 8-tal el olijfolie
Grote handvol basilicumblaadjes
half teentje look
sap van 1/2 citroen
Peper & zout

How to?
Leg de paprika in z’n geheel op de bbq en laat volledig zwartblakeren (draai na een paar minuten een kwartslag en ga verder tot de hele paprika zwartgeblakerd is). Wanneer je paprika volledig zwart is, stop je hem in een plastic zakje en dit knoop je toe. Laat een paar minuutjes liggen, haal de paprika uit het zakje, je kan nu makkelijk de zwartgeblakerde vel eraf schrapen.
Schaaf met een mandoline de courgette in plakken (in de lengte, dat is makkelijker om te grillen op de bbq-rooster) van een 3-tal millimeter dik. Grill langs beide kanten kort op de bbq (smeer eventueel in met een beetje olijfolie). Snijdt de gegrilde plakken in grove stukken.
Laat ondertussen ook de lentui zwartblakeren op de bbq. Wanneer de lenteui zwart ziet, haal je ze van de BBQ en verwijder je het buitenste laagje/blad/rok (hoe noem je zoiets eigenlijk bij een lenteui??? 🙂 ). Snijd de lenteui in stukjes van 3-4 cm.
Voor de dressing stamp je de basilicumblaadjes samen met wat grof zout in een vijzel. Voeg hier de olijfolie, het citroensap en een fijngeplet half teentje look aan toe. Kruid ten slotte af met flink wat peper.
Schep de dressing onder de gegrilde groenten en serveer lauw.

Enjoy!

receptje gebaseerd op: Chargrilled vegetables – Jamie Oliver

 

 

Posts created 63

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven