Spaghetti scampi

Volkorenspaghetti met scampi

Spaghetti scampi

Mijn laatste post is alweer een maand oud. Bye bye goeie voornemens. Een nieuwe functie op het werk zou de oorzaak kunnen zijn. Zo’n hele dagen achter de pc was ik niet meer gewend, de zin om ’s avonds opnieuw achter de pc te kruipen was er even niet. Maar goed die zin is er helemaal terug, tijd om de draad terug op te pikken met een pasta.

Duidelijk geen dagen zonder vlees hier (ja ik vind dat vis en schaaldieren ook meetellen). Ik heb het voorgesteld, maar kreeg niet meteen een enthousiaste reactie terug..  Al heb ik me wel voorgenomen om opnieuw 1 keer per week vegetarisch te koken. Iets wat ik een hele tijd gedaan heb, maar wat er het laatste jaar niet meer echt consistent van kwam. We zijn alvast goed begonnen met vanavond stoofpotje met aubergine en courgette (de scampi’s stonden gisteren op tafel).

Ik baseerde me voor de pasta losjes op een recept van Jamie Oliver, maar gaf er m’n eigen draai aan.

Ingrediënten (2p)

250g volkorenpasta
een 16-tal scampi, schoongemaakt
1tl citroenzeste
2 teentjes knoflook, geplet
een scheutje gin/vodka
200ml lichte room
een half blokje visbouillon
3 handjes verse spinazie
2 verse tomaten ontveld, ontpit en in blokjes
2 el gehakte peterselie
1 sjalot, fijngesnipperd
enkele druppels citroensap
peper
zout
olijfolie

 

How to

  1. Maak de scampi schoon, gooi de koppen niet weg.
  2. Breng een grote pot water aan de kook voor de pasta. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. marineer de scampi kort in de citroenzeste, de knoflook en de peterselie.
  4. Ontvel de tomaten, snijd in blokjes. Snipper de sjalot.
  5. Stoof in een sauspannetje de garnaalkoppen aan in wat olijfolie.
  6. Blus de garnaalkoppen met een scheutje vodka of gin en laat de alcohol verdampen.
  7. Schenk de room bij de garnaalkoppen en leng aan met een beetje water. Laat het geheel een 5-10 minuutjes sudderen zodat de garnaalkoppen hun smaak aan de saus kunnen geven.
  8. Bak de scampi kort langs beide zijden in een hete pan en leg ze even opzij (ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn, ze garen later sowieso nog een beetje verder in de saus).
  9. Zet het vuur wat lager en stoof het fijngesnipperde sjalotje aan in wat olijfolie.
  10. Giet de room door een zeef bij de saus. Duw even goed op de garnaalkoppen om zoveel mogelijk smaak te geven aan de saus.
  11. Breng de saus verder op smaak met een half blokje visbouillon, peper, zout en enkele druppels citroensap.
  12. Snijd de spinazie in reepjes en laat kort wegsmelten in de saus (1 minuutje volstaat)
  13. Meng tot slot de scampi en de tomatenblokjes onder de saus. Laat nog 1 minuutje op het vuur staan.
  14. Giet de pasta af en serveer met de saus.

 

Dit gerechtje lijkt misschien heel wat stappen te hebben maar stond in een half uurtje op tafel.
Smakelijk!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *