Vegetarische gehaktballen Stroganoff

vegetarische balletjes Stroganoff

Het volleybalseizoen is gestart en daarmee ook het ‘mealpreppen’ op zondagavond. Eépansgerechten zijn daar natuurlijk perfect voor. Ik start het volleybalseizoen met vegetarische gehaktballen Stroganoff. Stroganoff dat wilt zeggen een klein beetje drank, veel paprika en champignons en dat alles in een romige tomatensaus. En prima her op te warmen in de microgolfoven.

Zoals je al kon lezen in mijn vorige post (chermoula aubergines), ben ik na het kijken van “What the Health” heel wat vaker vegetarisch gaan koken. I know, vleesvervangers zijn soms compleet overbodig, maar we zijn toch hier en daar wat aan het proberen. De vegetarische balletjes van Albert Heijn vallen super goed mee en zijn een ideale basis voor een snelle maaltijd.

Ingrediënten:

2 pakjes vegetarische balletjes (Albert Heijn)
2 rode parika’s, in reepjes
250g Parijse Champignons, in kwartjes
2 teentjes look, geplet
1 grote ui, gesnipperd
200ml lichte room
een klein blikje tomatenpuree
1tl gedroogde tijm
1 blokje groentebouillon
een glas water
Peper en zout
Een scheutje kruidenlikeur / vodka / cognac
Peterselie
olijfolie

How to:

  1. Snijd de champignons in kwartjes
  2. In tegenstelling tot de meeste recepten starten we niet met het stoven van de look en de ui. Nee, we laten in een diepe pan een scheutje olijfolie goed heet worden en starten met het bakken van de champignons.
  3. Eens die gekleurd zijn leg je ze op een bordje aan de kant en dan komt de fameuze ‘stoof de uien en de look glazig’.
  4. Voeg vervolgens de paprikareepjes bij de uien en de look en laat nog even verder stoven.
  5. Kruid het geheel af met een gulle hoeveelheid tijm.
  6. De champignons mogen nu terug in de pan. Voeg vervolgens ook de tomatenpuree toe en laat ook deze even meebakken.
  7. Blus met de alcohol (ik had nog een klein flesje kruidenlikeur staan en gebruikte deze, maar vodka of cognac werken ongetwijfeld even goed).
  8. Als de alcohol verdampt is voeg je de room en het water toe en verkruimel je het groentebouillonblokje over het geheel.
  9. Laat de stroganoffsaus even pruttelen en bak ondertussen in een andere pan de vegetarische balletjes tot ze een mooi donkerbruin korstje krijgen.
  10. Voeg de balletjes toe aan het stroganoff mengsel, roer even om en werk af met wat gehakte peterselie.

Wij aten vandaag met gebakken krielaardappeltjes, maar kan ook prima met rijst.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *