Scandinavië  Gravad lax met een mierikswortelsausje

img_3201

Gravad wat? Gravad Lax is een eeuwenoud recept uit Scandinavië. Vrij vertaald is gravad lax ‘begraven zalm’. Vroeger, lang geleden, voor mensen een koelkast in huis hadden, werd voedsel op allerlei creatieve manieren bereid om het langer te kunnen bewaren. Pekelen, roken, drogen, maar dus ook deze manier van inleggen. De zalm word ingelegd met zout en suiker en vervolgens onder gewicht 48u “gepekeld”. Het resultaat is een subtiel gemarineerde zalm met een iets stevigere textuur dan rauwe zalm.

Ik serveerde ‘m gisteren als voorgerecht voor kerst. Feestelijk is het zeker, de voorbereiding duurt maar een kwartiertje en je kan ‘m al 2 dagen op voorhand klaarmaken. Wel belangrijk om zalm van zeer goede kwaliteit te gebruiken. Je bewaart ‘m ten slotte (ook al pekel je) wel 2 dagen in de koelkast om ‘m vervolgens ongegaard te serveren. Zowel smaakgewijs als voedselveiligheidsgewijs dus beter een paar extra eurootjes spenderen.

 

Ingrediënten (8p):

Gravad Lax
1kg zalm op vel
1 koffietas grof zout
1 koffietas suiker
1 geraspte rode biet (doet niet heel veel qua smaak, maar geeft de vis een mooi rozerood randje)
een bussel dille
een flinke scheut vodka

Mierikswortelsaus
1el Mierikswortelpasta
2el mayonnaise
200g yoghurt
Peper
Zout
enkele druppels citroensap

 

How to?

  1. Controleer of de zalm graatvrij is en verwijder indien nodig resterende graten met een pincet.
  2. Neem een ovenschaal of andere schaal die net groot genoeg is voor je stuk zalm.
  3. Leg een laagje dille onderaan de schaal en leg de zalm erbovenop.
  4. Meng de geraspte biet met het zout, de suiker en de vodka.
  5. Smeer het mengsel over de zalm en zorg dat die overal bedekt is. Leg de overige dille op de zalm.
  6. Bedek met vershoudfolie en leg er iets zwaar op (bv 2 gevulde flessen).
  7. Laat 48u in de koelkast.
  8. Spoel het mengsel volledig van de zalm onder de kraan en dep droog.
  9. Snijd in dunnen plakjes.
  10. Voor het sausje meng je alle ingrediënten naar smaak.
  11. Serveer als voorgerecht een 3-tal plakjes zalm met wat van de saus. Ik deed er nog een slaatje van veldsla, groene appel en koolrabi bij om af te werken.

 

Smakelijk.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *