Italië | Tagliata met kruidendressing en een slaatje

Tagliata, bleu gebakken, slaatje erbij, dat is nu eten dat ik gemist heb de afgelopen 4 maanden in Afrika (voor zij die niet op de hoogte zijn: ik ben net terug van 4 maanden Gambia. Waar ik naartoe ben geweest om mijn thesisonderzoek uit te voeren).
Zowat alle middellandse zee keuken kunnen me doen watertanden en de Italiaanse hoort daar zeker bij.
Opnieuw een super makkelijk receptje. Je gaat naar de winkel, koopt lekkere producten en dan is de rest lekker makkelijk. De kruidendressing, waarin het vocht van de tomaten gebruikt wordt is wat zurig en neemt ‘het zware’ van het vlees een beetje weg. Gecombineerd met een salade proeft dit gerecht lekker zomers (de entrecôte kan je ook perfect op de BBQ klaarmaken om het helemaal zomers te maken).

 

Ingrediënten (2pers)
400g entrecôte/dunne lende
een 8-tal trostomaatjes
Zakje rucola
1 à 2 sjalotten
Bosje peterselie
Handje basilicumblaadjes
Rodewijnazijn
Olijfolie

How to?
Verwijder het harde stuk uit de tomaten en verdeel ze in 4.
Snijd een sjalot in halve ringen, zo fijn als je snijkunsten het toelaten (hoe fijner hoe beter).
Doe de tomaten en sjalotten in een kom en meng met een flinke scheut rodewijnazijn en eveneens een flinke scheut olijfolie. Kruid af met peper en zout. Zet opzij. (het is belangrijk om dit nu al te maken, zodat de tomaten hun sap kunnen vrijgeven, want dit gebruiken we later voor de dressing).
Zet een grillpan op het vuur en laat 5 minuten heet worden. Schroei de entrecôte een drietal minuten dicht langs elke kant in een droge grillpan (al hangt dit natuurlijk af van de dikte van je stuk vlees en de garing die je wenst). Laat vervolgens 5-10 minuten rusten onder zilverpapier.
Terwijl het vlees rust maak je de dressing. Hiervoor mix je een handvol peterselie en een handvol basilicum met het sap van de tomatensalade en een beetje extra olijfolie.
(TIP: ik probeerde dit in de blender, maar het volume was te klein om vlot te mixen, dus een mixer in een smalle maatbeker werkt misschien beter).
Verdeel de rucola over twee borden en schik hier de tomatensalade over.
Vervolgens verdeel je de kruidendressing over de entrecôte en snijd je deze in plakjes van 0,5 – 1cm dikte. De plakjes schik je over de salade.
Je kan dit gerecht serveren met gebakken patatjes, maar eigenlijk zijn die niet echt nodig.


Ingredients (2p)
400g steak (entrecote)
8 small tomatoes
bag of rucola
1 à 2 shallots
Handful of parsley
Handful of basil
Red wine vinegar
Olive oil

How to?
Remove the tomatoes hard center and cut into quarters.
Chop the shallots in half circles, as fine as your kniveskills allow you to (the finer the better).
Mix the tomatoes and shallots together with a good poor of the red wine vinegar and equal amount of olive oil. Season with pepper and salt. Put aside (it`s important to do this step right now, as we will be using the juice from the tomatoes later on in the dressing). 
Put a grilling pan on the heat until really hot (about 5 minutes). Sear the steaks 3 minutes on each side in a dry grilling pan (although the timing depends according to the thickness of the steaks). Leave the steaks to rest for 5-10minutes, covered in tinfoil. 
While the meat is resting, you have time to make the dressing. To make the dressing, mix a handful of parsley and a handful of basil with the juice of the tomato salad you made earlier, add a little extra olive oil. 
(TIP: I tried to make the dressing in a blender, but the volume was to low to mix properly, so a small measuring cup and a mixer might be a better choice).
Spit the rucola on two plates and place the tomato salad on top. 
Take the dressing and put a generous layer of the dressing on top of the steaks. Cut the steaks in 0,5-1cm slices. Dress the slices over the salad.
You can serve this dish with baked potatoes, but it’s not really necessary. 

Enjoy!

 

 

 

Posts created 58

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven