Chermoula aubergine met bulgursalade

chermoula aubergine

Op het menu vandaag: Aubergine ingesmeerd met een Noord-Afrikaanse kruidenpasta, chermoula, traag gegaard in de oven, geserveerd met een frisse en kruidige bulgursalade. Voor zij die nog niet met bulgur hebben gewerkt, het is het ietwat dikker uitgevallen broertje van couscous.

Ik deed mezelf een dikke week geleden het boek Plenty More van Yotam Ottolenghi cadeau. Hij is echt m’n go to chef geworden sinds we de laatste weken veel meer vegetarisch zijn gaan eten (de documentaire ‘What the health’ zat daar absoluut voor iets tussen). Toch komt dit eerste ‘Yotam-recept’ niet uit Plenty More, maar uit een van zijn ander kookboeken ‘Jerusalem’.

Ingrediënten

2 teentjes look, geplet
2 tl komijnpoeder
1 tl chilipoeder
2 tl korianderpoeder
1 tl gerookt paprikapoeder
2 tl fijngeraspte citroenzeste
160ml olijfolie
2 grote aubergines
150g bulgur
2 handen vol fijngehakte verse groene kruiden (ik gebruikte munt, koriander, peterselie en lenteui)
wat citroensap
zout
Griekse yoghurt.

How to

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Start met het maken van de chermoula. Hiervoor meng je de look, komijn, koriander, chili, paprika, citroenzeste en 100ml olijfolie en wat zout in een klein kommetje.
  3. Snijd de aubergines overlangs door en maak gekruiste insnijdingen in het auberginevlees (zodat je eindigt met een ruitpatroon). Zorg er voor dat je de schil niet doorsnijd.
  4. Smeer de chermoula gelijkmatig uit over de aubergines en besprenkel met nog wat olijfolie.
  5. Leg de aubergine in een ovenschaal en gaar voor 40 min in een oven van 200°C. De aubergines moeten helemaal zacht worden.
  6. Ondertussen doe je de bulgur in een grote kom en overgiet je met 150ml kokend water.
  7. Als de bulgur al het water heeft opgenomen, werk je hem los met een vork.
  8. Je laat vervolgens de bulgur afkoelen tot vlak voor de aubergines uit de oven mogen. Zet gerust even in de koelkast.
  9. Meng nu de olijfolie door de bulgur. Je voegt enkele druppels citroensap en wat zout toe. En als laatste meng je ook alle fijngehakte groene kruiden onder de salade.
  10. Serveer de aubergines warm, met lauwe of koude bulgursalade.
  11. Werk af met een lepeltje Griekse yoghurt op de aubergine.

 

 

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *